BEFORE WE GOING FURTHER, macamana nak masak resepi ni meh aku cerita dulu macamana The Ikan Patin MAdness dalam family aku (maklumlah kitaorang ni Temerloh Jati)
RAYA tahun lepas kitaorang dh nk melahirkan tradisi iaitu berkumpul pada malam raya pertama or kedua untuk mengeratkan tali silaturrahim sesama kitaorang A ONE BIG FAMILY especially untuk generasi family kitaorang yang terbaru ni.
NIKMATI SEDIKIT PAPARAN KEGILAAN IKAN PATIN KAMI:
Tengok betapa ramainya meratah seekor Ikan Patin Bakar M.cik Zaharah. |
My Kezen yang tersayang (hope Diorang tak marah) |
Yang tengah M.cik Lans Kop Zaharah (MYmum) |
Antara Tetamu VVVVip yang haadir hehehehe |
IKAN PATIN BAKAR TEMPOYAK Lans.KOP M.CIK ZAHARAH
wahahaha nama resepi die, sempena nama mak kesayangan ku (sebab die yg masak hahaha)resepinye senang sahaja (itu kalau tanya mak aku lah, sbb ape2 yang aku tanya die die jawab alah senang amat! dengan nada loghat pahang yg pekatnye hahahah) off course lh kn bagi mak aku sume benda senang, aku suke cara pemikiran positif yang mcm tu hehehehe
ni bahan-bahannye
1. Ikan patin seekor2.Tempoyak (mak kata: yang fresh ke yang lama xda banyak beza sangat)
3. Cili api
4. Garam dan gula secukup rasa
5. Daun kunyit
6. Aluminium foil (ini je aku tambah sbb 'moden lah skit hahaha)
CARA2:
memanglah teramat senang!
1. cuci ikan patin. dan belah dibahagian perut (untuk masukkan bahan-bahan)
2. Blend sume bahan, tempoyak, cili, dan garam serta gula (ikut suke korang nk bnyak mana) agak sedap dilidah korang.
3. Balut dengan Daun kunyit, dan bungkus dengan aluminium foil dan kemudian bakar sehingga masak.
4. hidang kan (emm Meleleh air liur koi)
SELAMAT MENCUBA!!!
sodapnye uncle,tingat time p makan ikan patin ramai2 umah ncle^^
ReplyDelete